Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Ocena pyszności

Chłodnik z botwinki to prawdziwa kulinarna uczta, która doskonale orzeźwia w upalne dni. Dodatek jajka, selera naciowego i rzodkiewki wzbogaca to danie o wyjątkowe smaki i tekstury, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię w letnią, pełną świeżości krainę smaku.

Składniki na chłodnik z botwinki:

1 pęczek botwinki (wraz z buraczkami)
1 litr kefiru lub maślanki
1 szklanka jogurtu naturalnego (np. typu Greckiego)
1 pęczek rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
4 jajka (ugotowane na twardo)
1 mały pęczek koperku
1 mały pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
szczypta cukru, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka kropel octu balsamicznego (dla podkreślenia walorów smakowych)
kilka liści świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie chłodnika z botwinki

Botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyj. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę lub w ćwiartki jeśli buraczki będą miksowane, a liście i łodygi drobno posiekaj.

W małym garnku zagotuj wodę z solą i szczyptą cukru i dodaj buraczki. Gotuj przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodaj posiekane liście i łodygi botwinki i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie pozostałych warzyw:

Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Seler naciowy umyj i drobno pokrój
Drobno posiekaj także koperek oraz szczypiorek

Przygotowanie jajek:

Jajka ugotuj na twardo (około 8-10 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

Łączenie składników:

W dużej misce wymieszaj ostudzoną botwinkę (wraz z wywarem), kefir (lub maślankę) i jogurt naturalny.
Część warzyw odstaw do dekoracji. Dodaj rzodkiewki, seler naciowy, koperek i szczypiorek. Wymieszaj.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do potrawy.
Dopraw chłodnik solą, pieprzem oraz octem balsamicznym do smaku.

Chłodzenie:

Aby dobrze schłodzić chłodnik z botwinki przykryj miskę i wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Podanie chłodnika:

Chłodnik z botwinki podawaj koniecznie dobrze schłodzony, z połówkami lub ćwiartkami jajek na wierzchu. Możesz go także oprószyć dodatkową ilością koperku i szczypiorku oraz udekorować kilkoma plasterkami rzodkiewki i selera naciowego, a także kilkoma listkami świeżej bazylii.
Chłodnik z botwinki - sposób podania na talerzu
Chłodnik z botwinki – sposób podania na talerzu