Nie jestem pewien czy ramen to zupa. To chyba jednak coś więcej. Taki balsam dla żołądka, całego ciała jaki i duszy. Ramen wywodzi się z Japonii, a samo słowo „ramen” odnosi się do specjalnego, sprężystego makaronu. Można więc sobie zadać pytanie: skoro makaron to gdzie tu keto? Chcąc zachować ścisłe keto możesz przygotować keto ramen z makaronem konjac lub w ogóle bez makaronu. Keto ramen to potrawa tak bogata w składniki, że doskonale smakuje także bez makaronu. Co więcej, odmian ramenu jest bez liku i każdy może czuć się swobodnie opracowując swój autorski przepis na keto ramen bazując na ulubionych składnikach.
Składniki na keto ramen:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 4,5 godziny. Powstaje bardzo bogaty i esencjonalny bulion.

„Keto ramen to nie zupa, to przygoda. Jeśli ją zaczniesz to wpadłeś ;)”
Przygotowanie marynowanych jajek
Marynowane jajka to bardzo ważny składnik ramenu. Przygotowuje się je 1 dzień wcześniej niż bulion.
Składniki:
Oto przepis jak je przygotować marynowane jajka:
5 jajek wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 6 minut. Następnie należy je niezwłocznie umieścić w zimnej wodzie, aby szybko się ochłodziły. Zimne jaja obieramy ze skorupek i zalewamy sosem sojowym. Dodajemy do niego kilka małych plastrów imbiru oraz 1 łyżkę mirin. Marynując jajka zamykamy je szczelnie w pojemniku i umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie białko jaja brązowieje.

Przygotowanie keto ramen do podania
Przygotowując ramen do podania na talerzu lub w miseczce układamy ugotowane kawałki mięs zgodnie z gustem. Możemy je także podpiec na talerzu palnikiem. Układamy marynowane jajka, siekany szczypior, siekaną pietruszkę. Możemy także dodać makaron konjac oraz pół plastra listka nori dla ozdoby. Całość zalewamy gorącym bulionem.


