Zupa keto ramen podana w miseczce

Keto Ramen

Ocena pyszności

Nie jestem pewien czy ramen to zupa. To chyba jednak coś więcej. Taki balsam dla żołądka, całego ciała jaki i duszy. Ramen wywodzi się z Japonii, a samo słowo „ramen” odnosi się do specjalnego, sprężystego makaronu. Można więc sobie zadać pytanie: skoro makaron to gdzie tu keto? Chcąc zachować ścisłe keto możesz przygotować keto ramen z makaronem konjac lub w ogóle bez makaronu. Keto ramen to potrawa tak bogata w składniki, że doskonale smakuje także bez makaronu. Co więcej, odmian ramenu jest bez liku i każdy może czuć się swobodnie opracowując swój autorski przepis na keto ramen bazując na ulubionych składnikach.

Składniki na keto ramen:

0,5 kg surowych żeberek
5 skrzydełek z kurczak
400 g pręgi wołowej
1 por
1 średniej wielkości seler
Nać selera
Nać pietruszki
1 pietruszka (korzeń)
1 marchew
1 główka czosnku (obrana)
ok. 5 cm świeżego imbiru (umyty i pokrojony w plastry)
Kilka grzybów shitake (mogą być mun lub nasze polskie suszone podgrzybki)
1 średnia cebula (opalona)
Pieprz kolorowy w ziarnach (ok. 15 sztuk ziaren)
Sól (ilość zgodnie z indywidualnymi preferencjami)
Ok. 4-5 łyżek sosu sojowego (w zależności od preferencji smakowych)
1 łyżka mirin
Można dodać 1/4 łyżeczki pasty House or Asia (czosnek, imbir, chilli- dostępne np. w Kaufland)

Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 4,5 godziny. Powstaje bardzo bogaty i esencjonalny bulion.

Gotowanie zupy keto ramen
Gotowanie keto ramen

Przygotowanie marynowanych jajek

Marynowane jajka to bardzo ważny składnik ramenu. Przygotowuje się je 1 dzień wcześniej niż bulion.

Składniki:

5 jaj
sos sojowy (w ilości pozwalającej zalać jaja)
1 łyżka mirin
5 cm surowego korzenia imbiru

Oto przepis jak je przygotować marynowane jajka:
5 jajek wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 6 minut. Następnie należy je niezwłocznie umieścić w zimnej wodzie, aby szybko się ochłodziły. Zimne jaja obieramy ze skorupek i zalewamy sosem sojowym. Dodajemy do niego kilka małych plastrów imbiru oraz 1 łyżkę mirin. Marynując jajka zamykamy je szczelnie w pojemniku i umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie białko jaja brązowieje.

Marynowane jajka do ramenu
Marynowane jajka do keto ramen

Przygotowanie keto ramen do podania

Przygotowując ramen do podania na talerzu lub w miseczce układamy ugotowane kawałki mięs zgodnie z gustem. Możemy je także podpiec na talerzu palnikiem. Układamy marynowane jajka, siekany szczypior, siekaną pietruszkę. Możemy także dodać makaron konjac oraz pół plastra listka nori dla ozdoby. Całość zalewamy gorącym bulionem.

Opalanie mięsa w zupie keto ramen
Przypiekanie mięsa przed podaniem keto ramen
Przykładowe ramenu z pieczonym boczkiem
Przykładowe przygotowanie ramenu z pieczonym boczkiem
Przykładowe przygotowanie keto ramen mieloną wieprzowiną
Przykładowe przygotowanie ramenu mieloną wieprzowiną

FAQ: keto ramen